2016-2017 TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ
Memur-Sen’in “2016-2017 Toplu Sözleşme Talepleri” Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen’e bağlı sendikaların Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve Memur-Sen 81 il temsilcisinin katılımıyla Genel Merkez’de yapılan basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. Basın açıklaması, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından yapıldı. Toplantıda Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kırşehir Şube Başkanı Oktay Cebeci de hazır bulundu. Memur-Sen’in talepleri kısaca başlıklar halinde şu şekildedir:
Maaş ve ücretlere zam teklifimiz; yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı olacak
Yalçın, “Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine, 2016 yılında; birinci altı ayda yüzde 8, ikinci altı ayda yüzde 8 ve 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL Zam, 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50’si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar refah payı artışı ve enflasyon farkı istiyoruz. 2017 yılında; birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 ve 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere taban aylığına 100 TL Zam, 2017 yılında üç aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar refah payı artışı ve enflasyon farkı istiyoruz” dedi.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen açıklamanın ardından kortej halinde Memur-Sen Genel Merkezi’nden Devlet Personel Başkanlığı’na yürüyen grup, “Memuruz, Haklıyız, Kazanacağız”, “Kalkınmadan Pay İstiyoruz”, “Sadaka Değil, Toplu Sözleşme” şeklinde sloganlar attı. Devlet Personel Başkanlığı’nın önünde toplanan Memur-Sen’liler, bir süre burada eylem yaptı. Yapılan eylemin ardından taleplerin yer aldığı dosya Devlet Personel Başkanlığı’na teslim edildi.
Memur-Sen, başta üyelerinin istekleri ve kamu görevlilerinin beklentileri olmak üzere enflasyon hedefleri ile gerçekleşme oranları arasındaki sapma rakamlarını, orta vadeli mali plan ve programlarındaki sayıları, büyüme oranlarını, ithalat ve ihracat rakamlarını, Merkez Bankası ve Hazine verilerini dikkate alarak teşkilatından gelen mali, sosyal ve özlük haklarına ilişkin talepleri yapmış olduğu teknik ve istişare nitelikteki toplantılarla teklife dönüştürdü. Bu çalışmalar sonucu oluşan kamu görevlilerine yönelik 3. Dönem Toplu Sözleşmesi’ne yönelik teklifler, 26.07.2015 tarihinde gerçekleştirilen 22. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında 81 ilden gelen Memur-Sen il temsilcileri ile bir kez daha değerlendirilerek son halini aldı.
Kamu görevlilerinin temsilcisi Memur-Sen
Basın açıklaması ile Memur-Sen’in taleplerini kamuoyuna duyuran Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin; haklarını, taleplerini, beklentilerini ve güvenlerini Memur-Sen’e teslim ettiğini dile getirerek, “Bu sayılar üzerinden ortaya çıkan tablonun arkasındaki bir başka gerçek; Memur-Sen hizmet kollarının tamamında yetkili sendikalarıyla sahadadır, masadadır. Tabi burada ilginç bir durumu da dikkate sunmak istiyorum. Kamu görevlilerinin itibar etmediği, küçülmeye, çökmeye ve erimeye başlayan iki konfederasyon, Kanun koyucunun merhametiyle toplu sözleşme masasında yer alacaklar. Kamu görevlileri nezdinde yetkileri yok, imza yetkileri yok, itiraz yetkileri yok masada temsilcileri var. Bu çelişki, kamu görevlileri sendikacılığının en büyük sorunu haline gelmiştir. Bununla da sınırlı değil, masada yetkileri yok, sahada etkileri yok; ancak toplu sözleme teklifi hazırlayıp masaya sunma durumları var. Konfederasyon ve sendika düzeyinde tek yetkili konumundaki Memur-Sen ailesi gerçeğine rağmen, Kamu Sen ve KESK’in toplu sözleşme masasındaki varlıkları kanuni olsa da meşru değildir, hukuki değildir. Nimet avcılığı yapma imkanını kullanan bu iki Konfederasyon, riskleri üstlenmekten ise azad edilmiş konumdalar” dedi.
TALEP EDİLEN KONU BAŞLIKLARI:
-İş güvencesine dokundurtmayız
-Kamu görevlilerinin geneliyle ilgili siyaset yasağı kaldırılmalı
-Tahminlerle değil, gerçeklerle masaya gelin
-Yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı, enflasyon farkı
-Gelir vergisi nedeniyle oluşan maaş/gelir kaybının telafisi
-Yan ödeme katsayısı ve gösterge rakamlarının %50 artırılmasını istiyoruz
-2005 yılından sonra göreve başlayanlara 1 derece verilmesi artık gerçekleşmeli
-Fazla çalışma ücretlerindeki adaletsizlik ve düşüklük giderilsin diyeceğiz
-Aile yardımında önemli oranda artış istiyoruz
-Toplu sözleşme ikramiyesi sendika üyesi olmayı teşvik, yetkili sendika üyelerini ise takdir edecek düzeye çıkarılmalı
-Ek ödemelerin emekliliğe esas aylığın içinde sayılması
-Yardımcı hizmetler sınıfının ek göstergeden yararlanması ve ek göstergelerin 600 puan artırılması
-Emeklilerin Aile Yardımı Ödeneğinden faydalandırılması.
-Kadroya geçiş
-Diğer Talepler
§ Mahkeme kararları çerçevesinde 4/C’li personelin ek ödemeden yararlanması
§ KİT’lerde temel ücret gruplarının 5’ten 3’e indirilmesi ve yeniden düzenlenmesi
§ Sözleşmeli personelin izinlerinin ertesi yıla devredilmesi
§ İşçilikte geçen sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi
Toplu sözleşme sürecinin, genel seçimlerin hemen sonrasına gelmesi ve seçim sonuçlarına dayalı bir hükümetin oluşmaması nedeniyle farklı bir atmosferde geçeceğini ifade eden Ali Yalçın, kamu görevlilerinin paylarını alacağı kasa, toplu sözleşmeyi düzenleyen yasa, toplu sözleşme müzakerelerinin yürütüleceği masa, Memur-Sen’in de kamu görevlilerine daha çok kazanım üretecek tasa olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Güçlü devlet, güçlü kamu personelini gerektirir. Güçlü kamu personeli ise emeğinin hakkı olan ekmeği almakla mümkündür. Bu noktada, hükümete, kamu işverenine kamu görevlilerinin refahını artıracak tekliflerle masaya gelmek sorumluluğu düşüyor. Toplu Sözleşme büyük bir fırsat. Hükümet ve Kamu İşveren Heyeti’ne buradan sesleniyoruz. Kamu görevlilerinin refahını artırma, gelişmişlik düzeylerini yükseltme startını gelin 3 Ağustos’ta birlikte verelim. Kamu görevlilerinin maaşlarında yapılacak artış, tulumbayı çalıştırmak için dökülecek su hükmündedir. Tulumbadan su gelmeye başladığında o su tekrar kaynağına geri döner. Bu yüzden, bu toplu sözleşmeyi kamu görevlilerine ve emeklilere yönelik “sosyal teşvik paketi” olacak şekilde mutabakatla bağlayıp sözleşme imzalayalım.”