Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mesut Öner, Amasya Şubesi’nin düzenlediği ‘Teşkilat Buluşması’nda üyelerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksikliklerin giderilmesi, eğitimcilerin beklentilerinin karşılanması, özlük haklarının tanımlanması ve geliştirilmesi konusunda sorumluluk almaya, üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade eden Öner, “Bakanlık, eğitimin paydaşlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulunmalı, kanundaki eksiklikleri, beklentileri karşılayacak şekilde giderecek adımı atmalıdır” dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, ‘doğru dürüst bir meslek kanunu mesleğin de itibarıdır’ gerçeğinden hareketle, bir daha başa geri dönülmeyecek şekilde çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öner, “Aday öğretmenlik ve kariyer basamakları sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gerekçesi çerçevesinde acilen bir düzenleme yapılması, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun adaylık ve kariyer basamaklarında ilerleme süreçlerini içerecek şekilde revize edilmesi gerekmektedir. Düzenleme zorunluluğu ve gerekliliği, meslek kanununun bütünü yönünden ele alınmalı; kanunun eksikliklerini, hatalarını ve yanlışlarını da bu vesileyle düzeltmelidir. Kanunun kapsamının genişletilmesi, öğretmenlerin genişletilmiş hak, yetki ve sorumluluklarının düzenlendiği, mesleğin usul ve esaslarını konu edinen bir kanun hâline getirilmesi, yıllardır bekleyen kariyer basamakları sorununa çözüm olmak üzere getirilmiş mevcut meslek kanununun eksiklik, yetersizlik ve mülakat gibi hatalı ön kabullerle malûl yeni bir sorun kaynağına dönüşmesinin önüne geçecektir” şeklinde konuştu.
Eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çeken Öner, başta üniversitelerin yapısı ve yönetimi olmak üzere, YÖK kanununun revize edilmesi, akademisyenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi, üniversitelerde idari personelin yer değişikliği talebinin sağlanması ve alım gücünün yükseltilmesi, akademisyenlere tanınan haklardan idari personelin de faydalandırılmasının sağlanması konusunda harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Eğitim çalışanlarının, kamu görevlilerinin unvan-yetki-sorumluluk bazlı ücretlerinin yeniden değerlendirilmesinin zamanının geldiğini kaydeden Öner, “Önümüzde, mücadele etmemiz gereken pek çok konu bulunmaktadır. Öğretmenlerin adil ve sürdürülebilir bir yer değişikliği mekanizmasına kavuşması, öğretmen iken şube müdürlüğü kadrolarına atananlara uzman ve başöğretmenlik için başvuruda bulunma hakkı verilmesi, müfettişlerin mali haklarında artış sağlanması, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı etkin ve caydırıcı düzenleme yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Ek ders esaslarının yeniden düzenlenmesi, birim ücretin artırılması gerektiğinin altını çizen Öner, “Okulların bütçe sorunu, öğretmen açığı sorunu, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, ek göstergelerinde artışa gidilmesi, mülakatın kaldırılması, yönetici görevlendirme yönetmeliğinin değişmesi gibi mücadele etmemiz gereken konular, çözüme kavuşturulması gereken sorunlar var önümüzde” diye konuştu.
Mesut Öner, programın düzenlenmesinde emeği geçen Şube Başkanı Kerem Camcı’ya, yönetim kuruluna, teşkilat mensuplarına ve üyelere teşekkür ederek, iyi, güzel ve doğru çalışmalar yapmaya, daha nitelikli ve verimli bir eğitim için çalışmaya, üretmeye, eğitim çalışanlarının mevcut sorunlarının çözülmesi için gayret sarf etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.