Memur-Sen heyeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atanan Vedat Işıkhan’a ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. Ziyarette, Ağustos ayında gerçekleştirilecek 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başta olmak üzere kamu görevlilerinin talepleri ele alındı.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Yönetim Kurulu ve bağlı sendikaların genel başkanlarının yer aldığı heyet, Bakan Işıkhan’a yeni görevinde başarılar diledi.
Temmuz ayındaki düzenleme yetkili konfederasyon ile ortak çalışılmalıdır
Genel Başkan Ali Yalçın, ziyarette yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesinde açıkladığı ‘en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi’ konusundaki detayların kamuoyu ve yetkili konfederasyon ile paylaşılması gerektiğini söyledi.
Yalçın, “Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel arasında ücret adaletsizliği oluşmuş, çalışma barışı sarsılmış ve toplu sözleşme masası dışında yapılan unvan bazlı düzenlemelerle kamudaki ücret dengesi bozulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız seçim dönemi öncesinde bu durumu gündeme getirmiş ve en düşük kamu görevlisi maaşının 22 bin TL seviyesine yükseltileceğini ve emekli kamu görevlilerine de yansıyacağını ifade etmiştir. Düzenlemenin hangi maaş kalemlerini kapsayacağı, unvanlara hangi oranda yansıyacağı, yüzdelik mi, seyyanen mi olacağına ilişkin bir çalışma tarafımızla ve kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Dolayısıyla bu hassasiyet gözetilerek düzenlemenin başka mağduriyetlere yol açmaması için yetkili konfederasyonla ortak çalışma yapılmalıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘1. dereceye yükselen bütün kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verileceğini ve Meclis’in ilk işlerinden birinin bu olacağını’ dile getirdiğini hatırlatan Yalçın, “Düzenlemenin zamana yayılmaması ve sosyal maliyet oluşmadan tamamlanması kamu görevlileri tarafından büyük memnuniyetle karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.
Memur-Sen olarak uzun süredir dile getirdikleri mülakatın kaldırılması konusundaki adımdan memnuniyet duyduklarını kaydeden Yalçın, “Buna ilave olarak, kamu istihdamında kariyer ve liyakati destekleyecek, kamu hizmeti verimliliğini ve kalitesini artıracak, performansı yükseltecek görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları periyodik olarak en fazla 3 yılda bir gerçekleştirilmeli ve bu sınavlarda da mülakat kaldırılmalıdır” diye konuştu.
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısının da bir süredir yapılmadığına dikkat çeken Yalçın, toplu sözleşmeden sonra en önemli sosyal mekanizmalardan biri olan KPDK toplantılarının kanunda belirtildiği gibi yılda iki kez yapılmasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Ali Yalçın, görüşmede, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun evrensel ilkelere uyumlu hâle getirilmesi ve sendikal örgütlenmenin kapsamının genişletilmesi talebini de Bakan Işıkhan’a iletti.