Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mesut Öner, İstanbul 5 Nolu Şube’nin genişletilmiş divan toplantısına katılarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuruldukları günden bu yana, 32 yıllık sendikal yolculuklarında önemli mesafeler katettiklerini, birçok sorunu çözüme kavuşturduklarını ifade eden Mesut Öner, üyelerinin, eğitim çalışanlarının mali ve sosyal haklarını iyileştirmek, özgürlük alanını genişletmek, hiçbir kamu görevlisinin açlık ve yoksulluk sınırı arasında kalmadığı bir zeminin tesis edilmesini, gelir dağılımında adaleti sağlamak için sendikal mücadelelerine kararlılıkla devam ettiklerini söyledi.
Eğitim çalışanlarının acilen çözülmesi gereken sorunlarına dikkat çeken Öner, “Sıra tayinini de içeren adil ve kalıcı bir yer değişikliği sistemine ihtiyaç var. Bunun yanı sıra, eksiklikleri bulunan, beklentileri karşılamaktan uzak Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden ele alınmalı, ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek bir içeriğe kavuşturulmalıdır” dedi.
Birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerine bir an önce 3600 ek gösterge verilmesini istediklerini ve bunun için çaba sarf ettiklerini kaydeden Öner, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi ve beklentilerinin karşılanması konusunda adım atılması gerektiğini dile getirdi.
Memurun görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın yeniden kurulmasının gerekli olduğunu belirten Öner, asgari ücretin altında emekli, açlık ve yoksulluk sınırı arasında ise memur maaşının olmaması gerektiğini ifade etti. Öner, “Kamu personel sistemi ünvan, yetki, sorumluluk ve ücret boyutuyla elden geçirilmeli, çalışma barışını güçlendirecek şekilde yapılandırılmalıdır” şeklinde konuştu.
Öner, üzerlerine düşeni yapmanın gayreti içerisinde olduklarını, her yeni kazanımdan sonra bir sonraki için işe koyulduklarını vurguladı.
Mesut Öner, CHP’nin ‘toplu sözleşme ikramiyesi’ni Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak iptal ettirmesine tepki göstererek, şöyle konuştu: “Hak, emek ve özgürlük mücadelemizi verirken, hep haktan yana olduk. Erdemli sendikal mücadelemizi sürdürürken, hakkı gözettik, hakkaniyeti savunduk. Ülkemizin demokratikleşmesine katkı sağlarken de kamu görevlilerinin kazanımlarını artırırken de hep bu şiarla hareket ettik. Ancak, biz bu mücadeleyi verirken, emeğin değerini artırmaya çabalarken maalesef birileri de emeğin ve emekçinin kuyusunu kazarak, elde edilmesini sağladığımız hakkın yok edilmesine neden olmuştur.”
Pek çok sorunun çözümünü sağladıklarını, bunlardan bazılarını CHP’nin Anayasa Mahkemesi eliyle iptal ettirdiğini dile getiren Öner, “Dünyanın her yerinde ana muhalefet partisi emekçinin, emek örgütünün yanında olur ama bizim ülkemizdeki ana muhalefet partisi, Memur-Sen’in toplu sözleşme kazanımı olan ve kamu görevlilerinin her ay kesesine giren 345 TL, yılda ise 4 bin 150 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesini gidip Anayasa Mahkemesi’nde iptal ettirdi. Tuhaf bir durumla karşı karşıyayız. Böyle muhalefet olmaz” ifadelerini kullandı.
Şube Başkanı Yusuf Sabaz, açılışta yaptığı konuşmada, sendikal çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.